10.06.2013 10:09

Tisková zpráva DEZA: V areálu Dezy proběhl první ročník běžeckého závodu

V sobotu 8. června proběhla v areálu společnosti DEZA, a. s. ve Valašském Meziříčí společensko-sportovní akce s názvem „DEZA Valachiarun 2013 aneb Desítka okolo komína“.
DEZA, a. s. společně s členy občanského sdružení Valachiarun připravila pro návštěvníky první ročník běžeckých závodů v několika kategoriích, které doprovázela řada doprovodných akcí pro děti i dospělé. Zájemci měli možnost navštívit výrobní provozy, které letos slaví 50 let od zahájení výroby, projet se vláčkem až na železniční vlečku nebo zhlédnout ukázku hasičské techniky. Pro děti byl připraven skákací hrad, malování na obličej nebo jízdy zručnosti.
Organizátoři odhadují, že areál závodu Deza během sobotního dopoledne navštívilo okolo 1 500 lidí. „Je to neuvěřitelný počet, který určitě překonal naše očekávání. Jsme rádi, že lidé přišli“, řekl tiskový mluvčí společnosti Jaroslav Obermajer.
Obrovskému zájmu se těšily především jednotlivé běžecké závody. „Běžeckých závodů DEZA Valachiarun 2013 se zúčastnilo původně těžko představitelných 850 běžců všech věkových kategorií. Plánovanou kapacitu závodu jsme tímto vyčerpali“, doplnil zástupce sdružení Valachiarun Libor Čada. Tento zájem svědčí o stoupající popularitě běhání a doposud chybějící podobné akci ve Valašském Meziříčí a okolí.
V deset hodin odstartovaly dětské běhy. Děti soutěžily na tratích 300, 600 a 900 metrů podle věkových kategorií. Celkem se těchto běhů zúčastnilo 248 nadšených dětí. Následoval rodinný běh, který byl koncipován jako happeningový běh rodinných týmů, a jehož se zúčastnilo 350 běžců. Účastníci tohoto běhu využili možnost absolvovat trať, částečně vedenou výrobním areálem, také na in-line bruslích, koloběžkách nebo i s kočárkem.
Přibližně 50 minut po 12. hodině byl odstartován hlavní závod na 10 km. Pohled na startovní listinu, která obsahovala jména takových běžců jako Jakub Bajza nebo Adéla Esentierová, naznačoval, že závod bude mít velmi dobrou sportovní úroveň. Závodníci oběhli v širokém desetikilometrovém okruhu dominantu Dezy – 160 metrů vysoký komín. Na trať, která vedla cyklostezkou k městu Valašské Meziříčí, následně podél řeky Bečvy do obce Lhotka nad Bečvou a zpět výrobním areálem Dezy, se vydalo celkem 252 běžců. Zajímavostí a zvláštností trati byl právě průběh areálem chemického podniku. Více jak dvoukilometrová rovinka v závěru trasy kombinovaná s vysokou venkovní teplotou se nakonec ukázala jako nejtěžší část trati.
Ihned po startu se původní předpoklady o favoritu závodu začaly naplňovat. Jakub Bajza z oddílu AK Kroměříž se ujal vedení, které si udržel až do konce závodu. Jeho výsledný čas 30 minut a 40 sekund nakonec s přehledem stačil na první místo, před druhým Martinem Kučerou, který na něho ztratil 1 minutu a 38 sekund. Třetím byl s téměř dvouminutovou ztrátou Tomáš Steiner z VSK Univerzita Brno.
Mezi ženami se závod oproti původním předpokladům vyvíjel poněkud jinak. Zvítězila Lubomíra Maniková z AK Spartak Dubnica, Slovenská republika s časem 37 minut a 35 sekund. Favorizovaná Adéla Esentierová skončila s časem 39 minut a 45 sekund druhá s téměř tříminutovým náskokem před třetí Lucií Gruchalovou.
I o společenskou část sobotní akce byl obrovský zájem. Mnoho návštěvníků si prohlédlo provozy benzol, energetika a vodní hospodářství. Velkou atrakcí pro děti i dospělé bylo pracoviště hasičského záchranného sboru, kde se mohli návštěvníci seznámit s hasičskou technikou. Pro děti bylo připraveno plno her a zábavy. Též závodní jídelna praskala ve švech.

Všichni účastníci a organizátoři akce se shodli, že se závody a doprovodný program vydařil. DEZA, a. s., která je již čtrnáct let součástí Agrofert holdingu, otevřela opět své brány široké veřejnosti. Po dnu otevřených dveří v roce 2010 tentokrát zvolila poněkud jiný netradiční způsob. Obrovský zájem veřejnosti potvrdil, že spojení sportu a průmyslového areálu funguje. Krásné slunečné počasí jen umocnilo příjemně prožitý den.

Veškeré bližší podrobnosti k závodu včetně fotografií najdete na webu www.valachiarun.cz

Jaroslav Obermajer
tiskový mluvčí DEZA, a. s.

Další fotografie z akce můžete nalézt také na adrese: http://www.flickr.com

Fotografie z akce

Registrace

Start mini běhu

Rodinný běh

Běžci na 10 km traťi

Vyhlášení vítězů

Vláček

U hasičů

Víte, že...

• počátky závodu sahají do roku 1892, kdy Julius Rütgers založil v Ostravě továrnu na destilaci dehtu?
  • Deza zásobuje teplem město Valašské Meziříčí i další průmyslové podniky?
  • Deza má vlastní námořní překladištní terminál v polském Štětíně?
  • Deza je nositelem ocenění Responsible Care – odpovědné podnikání v chemii?
  • Deza patří mezi největší zaměstnavatele v regionu?

Tell us - Agrofert etická linka ČLEN KONCERNU AGROFERT